Portréfotó – gyerekfotó

Miért más a gyermek és a felnőtt fotózás?

Fotósként hogyan tudok vigyázni a kicsik biztonságára?

Amikor én voltam gyerek, még nem volt internet, tehát a szüleim nem pakolták tele a közösségi hálót az én fotómmal, sem ruhában, sem ruha nélkül.

Napjainkban ez már teljesen másképp működik. Megszületik egy csöppség és apuka máris gyártja a képeket, nem számít, hogy az újszülött még tiszta vér, nem számít, hogy az anya elgyötört és szenved a fájdalomtól. Ezzel még nem is lenne gond, ha ezek a képek megmaradnának csak a család számára.

Érthető, hogy az embert szétveti a boldogság és büszkeség, hogy apa és anya lettek, de ez csak kettőjükre tartozik. Minden újszülöttnek kijár egy olyan első nyilvános fotó, ahol már tiszta és fel van öltöztetve egy nagyon édes rugdalózóba.

A legtöbb kórháznak van saját fotósa, aki levadássza a szülőket, és ő az első, aki néhány képet készít a piciről ,még a kórházban.

Én pedig szeretek akkor csatlakozni egy friss családhoz babafotózásra, amikor már otthon vannak, eltelt néhány nap, OTTHON van a család. Tehát, mindenki részese a fotózásnak, nem csak az újszülött.

Gyorsan telnek a napok, hónapok. Első szülinapi zsúr, 4. szülinapi zsúr. Vagy egy közös családi fotós élményt álmodnak meg a szülők. Nem pakolhatom tele az Internetet gyerekfotókkal, pláne úgy nem hogy azt én nem egyeztettem előre a szülőkkel. Nagyon vigyázok arra, hogy az én fotós oldalam ne lehessen táptalaja olyan emberek számára, akik vonzalmat éreznek a gyerekek iránt, de nem normális érdeklődésre gondolok, hanem a törvénybe ütközőre.

Nem használhatok kisgyereket reklámcélra, és nem tehetem őt ki a kirakatba. Ezért minden alkalommal, megkérdezem a szülőket, hogy mit engedélyeznek nekem?

Amikor egy szülő azt mondja, hogy nyugodtan használjam a kisgyereke fotóit, akkor is figyelek, hogy semmi olyan infó ne legyen, amely alapján bárki megtudhatná, hogy hol lakik a kisgyerek és mi a neve. A gyermek fotókon, amiket nyilvánosan megosztok, a szülők is nagyon ritkán szerepelnek. Ám, ha mégis, nem írom oda, hogy hol laknak. Ez mind azért van, hogy védelmezzek, óvjak és biztonságot nyújtsak a picik és szüleik számára.

Olyan is volt már, mondjuk 5 éves kor felett, hogy a kisgyerek válogatta ki, mely képek jelenhetnek meg az interneten róla. Korrekt, nem? 🙂

Sőt, azt gondolom, ez csak így korrekt. Nem használom az ügyfeleimet, hanem vigyázok rájuk, és csak olyan fotókat osztok meg másokkal, amelyeket az ügyfeleim is szívesen látnak viszont egy galériában, posztban, hirdetésben. Együtt működünk, együtt alkotunk, és a végeredményről is együtt döntünk.

A bizalom és egymásra, egymás életére való odafigyelés az alapja minden egyes fotózásomnak.

Nora Smith

Nori

Nori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nori

Egész napos esküvői fotózás

Miért nincs értelme csak részleteket fotózni egy esküvőből? Miért jó, ha a teljes napot megörökítjük? A korábbi blog bejegyzéseimből, ha elolvastad őket, képet kaptál arról,

Értesülj első kézből!